ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ
     Πάμπολες μορφές Θεάτρου Σκιών και Κουκλοθεάτρου άνθισαν στην Κίνα ανά τους αιώνες. Η ιστορία του Θεάτρου Σκιών είναι μακρά. Ένας θρύλος από τον 1ο αιώνα π.Χ. μιλάει για έναν Αυτοκράτορα ο οποίος έχασε την αγαπημένη του κι έναν μάγο που την έφερε πίσω στη ζωή αλλά μόνο σαν σκιά. Από την άλλη, είναι πιθανό ότι το Θέατρο Σκιών γεννήθηκε στην Κίνα την περίοδο της Δυναστείας Τανγκ (618-907), όταν οι Βουδιστές μοναχοί και ιεραπόστολοι οπτικοποιούσαν τις διδαχές τους μέσω φιγούρων και των σκιών τους Γραπτές αποδείξεις για την ύπαρξη του Θέατρου Σκιών υπάρχουν από την περίοδο της Δυναστείας Σονγκ (960-1279). Κατά την περίοδο αυτή, είναι γνωστό ότι οι παίχτες του Θεάτρου Σκιών, έφτιαξαν το δικό τους σύλλογο.
 
     Με το πέρασμα αιώνων, εμφανίστηκαν πολλές τοπικές παραλλαγές του Θεάτρου Σκιών. Το ύφος του Θεάτρου Σκιών του Πεκίνου, για παράδειγμα, ανέπτυξε 2 διαφορετικές σχολές: η δυτική σχολή, που πλέον έχει εκλείψει, χρησιμοποιούσε μεγάλες, αρχαιοπρεπείς φιγούρες, ενώ η ανατολική σχολή ενσωμάτωσε στοιχεία από την ζωντανή όπερα και συγκεκριμένα από την νότια όπερα Κουν. Σε ό,τι αφορά στα κουστούμια και τις χειρονομίες οι λεπτεπίλεπτες φιγούρες τις ανατολικής σχολής μιμούνται τους πραγματικούς ηθοποιούς Κούνγκου.
 
     Οι Κινεζικές φιγούρες του Θεάτρου Σκιών ποικίλουν σε μέγεθος, ξεκινώντας από τα 20 εκατοστά και φτάνοντας ως το 1 μέτρο. Είναι φτιαγμένες από δέρμα κατάλληλα επεξεργασμένο και χρωματισμένο ώστε να γίνει διαφανές. Τα πόδια, η μέση, οι ώμοι και οι αγκώνες μπορούν να λυγίσουν και τα χέρια αποτελούνται από 2 κομμάτια. Με αυτή τη διαμόρφωση, οι φιγούρες, που κινούνται μέσω μακριών, μεταλλικών ράβδων πίσω από ένα πανί ή μουσαμά, μπορούν να μιμηθούν τις ανθρώπινες κινήσεις. Οι σκιές τους πάνω στη σκηνή είναι πολύχρωμες και οι ψιλές λεπτομέρειές τους χαράσσονται με κοπίδι πάνω στο δέρμα σαν ένα είδος διακοσμητικής, φλοράλ τεχνοτροπίας.
 
     Οι αναπαραστάσεις των προσώπων των φιγούρων (που συνήθως φαίνονται σε προφίλ) είναι και οι πιο λεπτοδουλεμένες. Ακολουθούν τις συμβάσεις του μέηκ-απ της όπερας: έτσι, τα πρόσωπα των όμορφων γυναικών και δασκάλων συχνά κόβονται έτσι ώστε στη σκηνή να φαίνεται μονάχα ένα λεπτό περίγραμμα του προσώπου. Τα πρόσωπα των χαρακτήρων που έχων βαμμένο πρόσωπο καθώς και οι κλόουν φτιάχνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μιμούνται με μεγάλη ακρίβεια το μεηκ-απ των ηθοποιών τα όπερας. Τα κεφάλια των φιγούρων συνήθως μπορούν να αποσπώνται από τη φιγούρα, για να είναι δυνατό οι χαρακτήρες να μπορούν να αλλάζουν κοστούμια ανάλογα με τις ανάγκες του έργου.
 
     Στις φιγούρες περιλαμβάνονται και πολλά μυθικά πλάσματα και ζώα. Όπως και στην αληθινή όπερα, έτσι και στο Θέατρο Σκιών βρίσκουμε σκηνικά, επίσης κατασκευασμένα από δέρμα, όπως καρέκλες, τραπέζια, θάμνους, πένες, καθρέπτες, σωλήνες κλπ. Τα ειδικά εφέ γίνονται από κομμάτια χρωματιστού γυαλιού ή καθρέπτες. Με ένα κομμάτι κόκκινο γυαλί μπορεί να φανεί το αίμα ενός πληγωμένου πολεμιστή λόγου χάρη, ενώ το φεγγάρι και οι ακτίνες του μπορούν να αποτυπωθούν στη σκηνή μέσω ενός μεταλλικού κυλίνδρου.
 
             Μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες για το Κινέζικο Θέατρο Σκιών στις ακόλουθες διευθύνσεις travelchinaguide.com , chinaculture.org και xip.fi
 
Aκολουθήστε τη σελίδα μας στο FACEBOOK

Ο θίασος μας πραγματοποιεί παραστάσεις για
Δημοτικα Σχολεία  -  Νηπιαγωγεία - Παιδικούς Σταθμούς - Παιδικά Πάρτυ - Δήμους και Πολιτιστικούς Συλλόγους - Κοινωνικές εκδηλώσεις... και μεγάλα παιδιά

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπουμπουλίνας 15, Μοσχάτο,
     Τ.Κ. 183-44
210-94.24.244
6937.89.65.95
skiesgelia@gmail.com