ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ
     Το Θέατρο Σκιών, οι παραστάσεις δηλαδή που βασίζονται στη σκιά που ρίχνουν πάνω σε ένα φωτισμένο πανί δισδιάστατες φιγούρες, κατέχει μια εξέχουσα θέση στην κουλτούρα της Τουρκίας, από τον καιρό μάλιστα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Τούρκοι, πριν τον 16ο αιώνα οπότε και γνώρισαν το θέατρο Σκιών, είχαν ήδη μια μακρά παράδοση πάνω σε μαριονέτες και κουκλοθέατρο. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει πρακτικά ούτε ένα είδος κουκλοθέατρου που οι Τούρκοι δεν δοκίμασαν να παίξουν. Η παράδοση με τις μαριονέτες προήλθε από την Κεντρική Ασία, όχι όμως και το Θέατρο Σκιών μιας και η Κεντρική Ασία και η Περσία δεν έχουν παράδοση στο Θέατρο Σκιών. Οι Τούρκοι το «δανείστηκαν» από την Αίγυπτο τον 16ο αιώνα.
 
    Η πραγματική ερώτηση που παραμένει ωστόσο, αφορά στην προέλευση και καταγωγή του Αιγυπτιακού Θέατρου Σκιών. Αναμφίβολα, το Θέατρο Σκιών εισήχθη στην Αίγυπτο από την Ιάβα μέσω των Αράβων. Οι εμπορικές συναλλαγές με την Ιάβα αλλά και οι λεηλασίες των Αράβων εκεί δημιούργησαν στενή επαφή μεταξύ των δυο πολιτισμών. Παρ’ όλα αυτά, είναι δύσκολο να ανιχνεύσει κανείς αν υπάρχει κάποια έμμεση επιρροή του Θεάτρου Σκιών της Ιάβας σε αυτό της Τουρκίας, μέσω της Αιγύπτου, αν και υπάρχουν πολλά κοινά σημεία μεταξύ των δυο.
 
    Το Τουρκικό Θέατρο Σκιών φαίνεται να είναι προϊόν μιας ιστορικής διαδικασίας όπου το η τεχνική του Θέατρου Σκιών των Μαμελούκων απορροφήθηκε από τους Τούρκους. Επιπλέον, μπορεί να υποτεθεί ότι το Τούρκικο Θέατρο Σκιών δανείστηκε κινήσεις, όψεις και κοστούμια από το Οθωμανικό Θέατρο Σκιών παράλληλα με αυτά των ανθρώπων-ηθοποιών όπως γελωτοποιοί και γκροτέσκοι χορευτές που προϋπήρχαν στην Οθωμανική παράδοση.
 
    Δε μπορούμε να γνωρίζουμε πώς ακριβώς έμοιαζαν οι πρώτες φιγούρες του Καραγκιόζ μιας και οι πιο παλιές φιγούρες σε ύπαρξη δεν παρά μόνο 100 χρονών. Υπάρχουν όμως πάρα πολλά Οθωμανικά αγαλματίδια του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν πηγή. Αυτές οι μινιατούρες αναπαριστούν γελωτοποιούς και χορευτές που ταιριάζουν στο ύφος του Καραγκιόζ, όχι μόνο στα ρούχα και τα καπέλα αλλά και στις χαρακτηριστικές στάσεις του σώματος. Ανεξάρτητα αν η Τουρκία εφεύρε τον Καραγκιόζ μέσω της Αιγύπτου ή κάποιας άλλης χώρας, οι επιρροές που απορρόφησε με τον καιρό είναι ποικίλες. Στην ουσία όμως, ο Καραγκιόζ, είναι ένα αμάλγαμα της Τουρκικής κουλτούρας και κυριότερα της ποίησης, της τέχνης των μινιατούρων, της ζωγραφικής, της μουσικής, των λαϊκών παραδόσεων και της προφορικής παράδοσης: όλα αυτά τα στοιχεία συνεννώθηκαν στις αρχές του 16ου αιώνα με αποτέλεσμα τη δημιουργία του Καραγκιόζ όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα η ταυτότητα του Καραγκιόζ είχε διαμορφωθεί πλήρως: ακόμα και το όνομα Καραγκιόζ (όπως και το κούκλα, που στα Τουρκικά και τα δυο σημαίνουν μαριονέτα/ φιγούρα) εμφανίζεται για πρώτη φορά τον 17ο αιώνα.
 
*Πηγή: "Το Δράμα στο Σταυροδρόμι", MetinAnd
 
Aκολουθήστε τη σελίδα μας στο FACEBOOK

Ο θίασος μας πραγματοποιεί παραστάσεις για
Δημοτικα Σχολεία  -  Νηπιαγωγεία - Παιδικούς Σταθμούς - Παιδικά Πάρτυ - Δήμους και Πολιτιστικούς Συλλόγους - Κοινωνικές εκδηλώσεις... και μεγάλα παιδιά

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπουμπουλίνας 15, Μοσχάτο,
     Τ.Κ. 183-44
210-94.24.244
6937.89.65.95
skiesgelia@gmail.com